Če vas privlačijo slikovite pokrajine, polne arhitekturnih presežkov in modernih tehnologij, potem je Kitajska priložnost za vas!

Kitajska je dežela presežnikov, ki se globoko zakorenini v vsakega, ki jo obišče. S svojo bogato kulturno dediščino, tisočletno tradicijo in nenehnim razvojem, navdihne in gane še tako zahtevnega turista. Od Velikega kitajskega zidu, ki je tako mogočen, da je viden celo iz vesolja, do razkošne Poletne palače v prestolnici Pekinga, ki služi kot živ spomenik kineskim cesarjem. Ta veličastna gradnja velja za svetovni vzor idealne povezave naravnih in umetnih objektov v prostoru. Verjamemo, da bi osupnila tudi Vas.

Prav tako bogata in raznolika kot je kitajska kultura pa je tudi njena kulinarika. Kdo ni še pil kitajskega čaja ali okusil kitajskih rezancev? Kitajska kuhinja je tako raznolika in okusna, da je osvojila cel svet. Ni evropske države, ki ne bi imela vsaj ene kitajske restavracije.

Prav tako mikavna kot sta njena zgodovina in hrana pa je tudi njen skokovit razvoj informacijske in komunikacijske tehnologije, ki v človeku prebuja sanje o nedosegljivem. Z obiskom Kitajske se futurizem ne zdi več tako oddaljen, sci-fi tehnologija pa vse bolj resnična. Kitajska je v zadnjih desetletjih doživela tehnološki in gospodarski preboj ter postala tako rekoč vodilna velesila na področju raziskav in umetne inteligence. Kdor je bil na Kitajskem, pravijo, ta je že videl prihodnost! In prav nič se ne motijo. Kitajska je postala svetovna delavnica robotov. Obisk Kitajske pa prava futuristična avantura.

 

Še en razlog več za obisk Kitajske je ta, da je Kitajska varna država, po kateri lahko potujete po razmeroma ugodni in nizki ceni. Turistom starejšim nad 60 let ponuja veliko ugodnosti pri nakupu vstopnic in prevozih.

Najhitreje razvijajoče se mesto Kitajske je Šanghaj, ki je s 23 milijoni prebivalcev tudi največje kitajsko mesto. Tu je gospodarski razvoj najhitrejši. Na obeh bregovih reke Huangpu se ponosno dvigajo v nebo vpijoči nebotičniki. Kralj med njimi je Šanghajski stolp, ki s svojimi 137 nadstropji slovi kot najvišja zgradba na svetu. Onstran reke tečeta glavni nakupovalni ulici in mednarodni trgovski del mesta z bankami in hoteli ter promenado Bund. Nakupa željnim turistom tu vsekakor ne bo dolgčas.

Betonsko džunglo kitajske in urbane površine poživljajo lepo vzdrževani parki in ribniki. Prikupni paviljoni in pešpoti, obogatene z ljubkimi mostički, so prijetne za sprehode in spoznavanje domačinov. Še posebej mikavne so dihjemajoče palače, ki turista vrnejo nazaj v preteklost. Palače in domove vsepovsod krasijo podobe kitajskega zmaja, ki na Kitajskem velja za simbol zaščite in sreče. Najbolj veličastna verska stavba med vsemi pa je prav zagotovo bogato okrašen Nebeški tempelj. Ta slovit simbol Pekinga in hkrati tudi največji arhitekturni presežek dinastije Ming letno obišče nepregledna množica turistov. Tempelj stoji v istoimenskem parku, ki je vsak dan poln obiskovalcev, rekreativcev, plesalcev ter drugih skupin, ki tukaj vadijo tai chi. Tu se lahko sprostite ter razgibate svoje telo in svoje misli. Vsak turist, ki obišče »prepovedano mesto«, pa si seveda ogleda tudi mogočni Kitajski zid. 2300 let star in 21.000 km dolg velikan presune vsakega, ki nanj položi svoje oči. Zgodovinsko in strateško gledano zelo pomemben objekt za kitajski narod. V njem se odraža vse veselje in vsa bolečina tega velikega ljudstva. Navade, običaji, uspehi in boji, skrivnosti in daljna eksotika ... vse to in še več je govorica kitajske položena v kamen. Dostopov na zid je več. Do določene višine se turisti lahko peljejo tudi z gondolo. Sprehod ob obzidju in razglednih stolpih je neponovljiva izkušnja, ki človeka prizemlji in mu hkrati da občutek, da stoji na ramenih velikanov. Zid se vije dolgo v daljavo, na obe strani, dokler se ne skrije v meglicah v daljavi.

Doživetij in obiska vreden je tudi paviljon redkih živali in velike pande na otoku Coloane. Pa vožnja z vrtoglavo visoko vzpenjačo v Hong Kongu, ki turiste popelje na sam vrh Victoria Peak, od koder se ponuja razgled na celo mesto, na vse njegove presunljive nebotičnike in na zaliv, ki loči otok od celine in vzame dih vsakemu turistu. Kitajska je dežela čudes in doživetij. Vsekakor vredna obiska, časa in denarja.